Mandsdragten

Bronzealderens mandsdragt kendes primært fra fire egekistegrave Muldbjerg, Trindhøj og to i Borum Eshøj, hvor den er fuldt bevaret. Dragten består af en kappe og enten en kofte Trindhøj, Muldbjerg eller et lændeklæde Borum Eshøj af vævet uldstof, som regel med iblandede hjortehår. Kappen kan være oval Borum Eshøj eller nyreformet, dvs. oval med én lige side, der har ligget omkring nakken Trindhøj, Muldbjerg. Ingen af de fire mænd er blevet begravet iført deres kappe, der i stedet er lagt over dem som et tæppe. Vi kan derfor ikke med sikkerhed sige, hvordan kappen har været båret, men formentlig har den været samlet med en nål på højre skulder, således at åbningen kommer i denne side. Derved bliver bevægelsesfriheden nemlig størst. Kappens øverste kant er bøjet om til en form for krave for ikke at genere på halsen og i nakken.

Muldbjerg-mandens dragt i kopi.

Den knælange kofte består af et ca. 1,35 m bredt tøjstykke, som i begge de øverste hjørner fortsætter i en snip. Koften har været svøbt om kroppen og holdt oppe af læderseler som en forlængelse af snipperne. Selerne har gået hhv. under den ene skulder og over den anden og været fastgjort på ryggen. Mens kappen er skåret af ét stykke stof, er koften syet sammen af to store og flere mindre tøjstykker. Undersøgelser har vist, at koften er stykket sammen af de stumper, der er blevet til overs fra tilskæringen af den nyreformede kappe. Ydermere svarer størrelsen af det rektangulære tøjstykke, der har været anvendt til kappe og evt. kofte, netop til de store skørter, der forekommer i to af egekisterne med kvindebegravelser Borum Eshøj, Skrydstrup. For at holde koften eller lændeklædet oppe har manden om livet haft et bælte af enten læder, et vævet bånd med kvaster, som det kendes fra kvindedragten, eller blot en uldsnor.

Den ene - og fornemste - af Trindhøj-mandens to huer. På ydersiden er den dækket af et tæt lag påsyede tråde ("flos"), som giver den et næsten pelsagtigt udseende.

Til mandens påklædning har også hørt en rund eller cylindrisk hue, bestående af en flad puld syet sammen med et eller flere sidestykker. De runde huer, der bl.a. er fundet i gravene fra Muldbjerg og Trindhøj samt i den gamle mands grav Borum Eshøj, er de fineste. De er fremstillet af flere lag uldstof, og udvendigt er der påsyet et tæt lag af små fine tråde, såkaldt "flos", der giver huen et loddent og pelsagtigt præg. Invendigt kan floshuerne være pyntet med rækker af syninger. Enkelte dragtdele, bl.a. huer, kendes fra andre grave end de fire nævnte.

Tilbage